Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012



Επιστροφή της αρχαιοελληνικής καλλιέργειας του Δίκοκκου σιταριού 
στην Ελλάδα! 

Το "Δίκοκκο Σιτάρι"
  επίσημα στη δήλωση καλλιέργειας των γεωργών στον ΟΣΔΕ.

 Νόμιμη καλλιέργεια στην Ελλάδα του Δίκοκκου σταριού. 


Το "Δίκοκκο Σιτάρι" - Triticum Dicoccum
  επίσημα στη δήλωση καλλιέργειας των γεωργών στον ΟΣΔΕ
Εγκρίθηκε εισαγωγή στην Ελλάδα σπόρων Triticum Dicoccum  (FARRO)  για καλλιέργεια 2.000 στρεμμάτων περίπου.
ΠΡΟΣΟΧΗ !
 Οι γεωργοί πρέπει να προσέξουν να αγοράσουν σπόρο με επίσημο τιμολόγιο αγοράς σπόρων και όχι απλά τιμολόγιο αγοράς σιταριού Farro, εισαγόμενο ή ελληνικό.
Ακόμη να προσέξετε στην δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε εκεί που δηλώνετε την καλλιεργούμενη ποικιλία να γράψετε ΣΙΤΑΡΙ ΔΙΚΟΚΚΟ.
Μακάρι να είναι βιοκαλλιεργητές όσοι θα ενδιαφερθούν.

Πληροφορίες:
Αγρόκτημα Koukosinn
υπεύθυνος: Δαμιανός Παχόπουλος
Διεύθυνση: Κούκος - 60100 Κατερίνη
Τηλ.: 2351083200 - 6947185166
e-mail: damianos@koukosinn.gr

 Καλλιεργητικά και οικονομικά στοιχεία.
 Καλλιεργητικά στοιχεία του σιταριού Δίκοκκο - Dicoccum.
Για την σπορά προτείνονται από 20 με 25 κιλά αναποφλοίοτου σπόρου ανά στρέμμα.
Η παραγωγή κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή και όπως με τις άλλες ποικιλίες σιταριού.
Tο ύψος του φτάνει 85 μέχρι 105 εκατοστά αλλά δεν πλαγιάζει εύκολα από τον αέρα και τη  βροχή, γιατί όπως είναι δίκοκκος ο σπόρος, φυτρώνει με διπλή ρίζα με μεγάλο θύσανο και έχει πολύ ανθεκτικό στέλεχος.
Ευκολότερο στη καλλιέργεια για τους βιοκαλλιεργητές γιατί έχει δυνατή και πυκνή ρίζα με αποτέλεσμα να ανταγωνίζεται με επιτυχία τα ζιζάνια ο δε καρπός του, προφυλαγμένος από το φλοιό, αντέχει περισσότερο στις ασθένειες και κάνει ασφαλέστερη την διατήρησή του στην αποθήκη μετά τη συγκομιδή.
Ανθεκτικό στο κρύο (το χειμώνα 1911-1912 είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες με 20ήμερη χιονόπτωση) δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργηθεί και σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Οικονομικά στοιχεία του σιταριού Δίκοκκο - Dicoccum.
Το καλλιεργητικό κόστος είναι το ίδιο με την συμβατική καλλιέργεια σιταριού.
Η τιμή του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Γεωργίας σπόρου σποράς είναι ακριβότερη αλλά όταν επιμεριστεί στα παραγόμενα κιλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος. 
Η επί πλέον επιβάρυνση, που πρέπει να υπολογίσετε μέχρι να φτάσετε στο στάδιο της αλευροποίησης, υπάρχει μόνον στον καθαρισμό και την αποφλοίωσή του, τα οποία ενδεικτικά κυμαίνονται μεταξύ 0,80 € και 1,20 €, ανάλογα την καθαρότητα, το μέγεθος του κόκκου και την ποσότητα του σιταριού.


 Θερισμός Δίκοκκου Σιταριού στο αγρόκτημα Koukosinn.


Το Σάββατο 30 Ιουνίου στις 18:00 το απόγευμα στο αγρόκτημα Koukosinn έγινε θερισμός με τον παραδοσιακό τρόπο του σιταριού triticum dicoccum. Εδώ και χρόνια, καλλιεργείται στο αγρόκτημα βιολογικό σιτάρι ποικιλίας μαυραγάνι. Φέτος προστέθηκε σε ένα τμήμα του αγροκτήματος η παλιά ποικιλία δίκοκκου σιταριού. Το αγρόκτημα βρίσκεται στον Κούκο Κατερίνης.

E-mail


untitled.bmp

ΘΕΡΟΣ , Η ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΚΑΡΠΟ ΤΗΣ , ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ !

Τι είναι το Δίκοκκο Σιτάρι;


Το Δίκοκκο Σιτάρι (Triticum dicoccum) είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Αναφέρεται και ως Ζειά, Βρίζα, Όλυρα, Emmer (Γερμανία), Farro (Ιταλία) και ορισμένες φορές συγχέεται με το Ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel).  Κάποιοι το μπερδεύουν και με το καλαμπόκι, επειδή Zea mais είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Το έτος 1928 απαγορεύτηκε σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε  τελείως η καλλιέργειά του στην Ελλάδα.  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητη λόγω των πολύτιμων χαρακτηριστικών:
- Τα προϊόντα από Δίκοκκο Σιτάρι περιέχουν 40% περισσότερο μαγνήσιο και τα ζυμαρικά του είναι πολύ πιο ελαφριά από τα κοινά ζυμαρικά.
- Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.
- Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος Λυσίνη που καθιστά τα ζυμαρικά που παράγονται από αυτό ιδιαίτερα εύπεπτα.
- Η Λυσίνη, ακόμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
-  Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν φράσσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το απλό μονόκκοκο σιτάρι που τρώμε (μαλακό ή σκληρό), το οποίο περιέχει γλουτένη.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

4 σχόλια:

  1. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο το γεγονός που διαβάζω σήμερα για τον Κούκο,το αγρόκτημα που ξεκινήσαμε σαν οικοτουρισμό το 2000, νάχει κάνει τον κύκλο του και να το βρίσκω σήμερα πρωτοποριακό στην εναλλακτική καλλιέργεια του ελληνικού σταριού!!! Και είναι ακόμα πιό όμορφο, γιατί την προπερασμένη Κυριακή συζητούσαμε με τη φίλη μου τη Μαίρη την εισαγωγή αυτής ακριβώς της ποικίλίας στον εύφορο κάμπο της Κωπαϊδας, σε ένα ευρύτερο πεδίο πολιτιστικών τοπίων και ανάδειξης πολιτιστικών διαδρομών μοναδικότητας!! Ομορφο να βλέπεις τις προσπάθειές σου να συναντιώνται στο χρόνο!! Δαμιανέ θα σου μιλήσουμε!! Εχει δουλειά η ΚωπαΪδα!! Και μεγάλη ομορφιά όπως ο Κούκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λετε:
    Το αλεύρι από Δίκοκκο Σιτάρι δεν φράσσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το απλό μονόκκοκο σιτάρι που τρώμε (μαλακό ή σκληρό), το οποίο περιέχει γλουτένη.
    σε αντιθεση η
    Wikipedia:Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, η ζειά, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι και η σίκαλη. Βρώμη και κριθάρι έχει μια χαμηλή αναλογία γλουτένης. Δημητριακά όπως τεφ, κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι και καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη.

    στην χωρα του οτι ναναι .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα επίπεδα γλουτένης του κάθε είδους σιταριού είναι σίγουρα διαφορετικά.
    Συγκρινόμενες, οι παραδοσιακές ποικιλίες μονόκοκκο και δίκοκκο έχουν χαμηλότερο επίπεδο γλουτένης από τις βελτιωμένες (υψηλά επίπεδα γλουτένης)που κυκλοφορούν .
    Πρόσφατα και μετά από επανειλημμένες επισκέψεις στο Ινστιτούτο Σιτηρών, ελπίζουμε ότι σε συνεργασία μαζί του θα πετύχουμε παραγωγή μονοκοκκού και δίκοκκου με ακόμη λιγότερη γλουτένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως γνωρίζομε η επιχείρηση ΚΟΥΚΟΣ ότι χρησιμοποιεί τον αρχαίο σπόρο ;
    Υπάρχει κάποιο ντοκουμέντο ;
    Θα με ενδιέφερε να μάθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή